Made in Holland: auto die kan vliegen

hansbAls voorzitter van de door mij zelf opgerichte fanclub voor groene entrepreneur Hans Blokzijl beleef ik niet alleen veel plezier, maar kom ik ook vaak in contact met bijzondere mensen en projecten. Samen met Hans Blokzijl, een fervent autoliefhebber en verzamelaar van Volvo’s, bracht ik onlangs een bezoek aan de bedrijfslocatie van PAL-V, een auto die kan vliegen.

PAL-V staat voor Personal Air and Land Vehicle. De auto verandert in drie minuten in een Gyrocopter. Een opvouwbare propeller op de achterzijde van het voertuig zorgt voor stuwkracht, terwijl de PAL-V op de weg rijdt als een sportauto, die veel wegheeft van de eveneens Nederlandse Carver. De topsnelheid ligt op 180 km/h. Het bereik in de lucht is 350 tot 500 kilometer, afhankelijk van de uitrusting en de belading. Vooralsnog kan de PAL-V alleen opstijgen en landen op een van de twintig vliegvelden in Nederland.

Een rijbewijs voor de weg en een vliegbrevet (20 tot 40 vlieguren) heb je nodig om in een tweepersoons PAL-V te kunnen stappen. Ir Robert Dingemanse werkt met een team van ruim twintig experts aan zijn droom met tal van partners, waaronder het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NRL) en de Technische Universiteit Delft.

Afgelopen jaren heeft PAL-V Europe NV aan 1500 veiligheidstesten voldaan. Het voertuig is inmiddels goedgekeurd voor zowel de weg als het luchtruim. De PAL-V maakt gebruik van vele patenten en wordt om die reden amper nog getoond aan de buitenwereld en opgeborgen in een streng beveiligde omgeving. Met name vanuit China is grote belangstelling voor deze wereldprimeur.

Het komende jaar is een nieuwe investeringsronde van 15 miljoen euro nodig om de productie op te starten, zodat de eerste vijf PAL-V’s in 2015 kunnen worden geleverd. De eerste limited serie gaat ca 500.000 euro kosten. Daarna zakt de prijs tot ca 2,5 ton. De komende jaren gaat PAL-V werkgelegenheid bieden aan 250 medewerkers. De directie zoekt wat voor de productie de beste vestigingsplaats zou kunnen zijn omdat de PAL-V grotendeels in Nederland wordt geassembleerd.

PAL-V heeft alle potentie om een nieuwe hidden champion (een wereldwijde marktleider in een niche markt) te worden. Ik kan mij er nu al op verheugen wanneer dit fly/drive voertuig op woensdag 12 juni wordt gepresenteerd tijdens de bekendmaking van MKB Innovatie Top 100 in het Parktheater van Eindhoven, het slimste bedrijf van Nederland.

Bijgaand een filmpje van een van de testvluchten van de PAL-V op het vliegveld van Gilze-Rijen.