Als innovatiepromotor moet ik deze dagen mijzelf tot de orde roepen. Met tegenzin lees ik op verzoek van voorzitter Reinier Castelein van vakbeweging de Unie het boek Internet is niet het antwoord. Na elke hoofdstuk moet ik helaas vaststellen dat internet ons uiteindelijk geen of weinig welvaart brengt. Ik ben er niet aan verslaafd, maar internet ervaar ik als een essentiële levensbehoefte. Het betoog van auteur Andrew Keen, gebaseerd op eigen ervaringen, onderzoek en gesprekken met experts laat zien dat internet vooral ongelijkheid heeft versterkt. ‘The winner takes all’
Op de bouwcampus van Delft, synoniem voor een van de meest gesloten bolwerken, woonde ik afgelopen week een lezing van dr Koert van Mensvoort bij over zin en onzin van nanotechnologie. Koert is niet alleen kunstenaar, filosoof en wetenschapper, maar noemt zich ook bedrijfsleider van zijn mobiele nano-supermarktwinkel. In deze SRV-expositiewagen laat hij burgers ervaren wat nanotechnologie kan betekenen.
Een aantal dilemma’s kreeg ik voorgeschoteld:
– Een verf die met een druk op de knop op je tablet alle kleuren kan krijgen zodat je je woonkamer of auto kan afstemmen op je gevoel. Wenselijk of niet?
– Een mobiel die met een energybelt over een dikke buik kan worden opgeladen met het overgewicht van mensen. Wenselijk of niet?
– Wijn die alle (mooie en dure) smaken kan krijgen met behulp van een magnetron. Wenselijk of niet?
– het nuttigen van kweekvlees waarbij het verschil tussen een gemanipuleerde en echte hamburger niet meer te proeven is. Wenselijk of niet?
– Googlenose Sniffer prikkelt je reukorgaan waarmee je zelf personen kan herkennen of kan herleiden uit welk jaar de wijn uit je glas komt. Wenselijk of niet?
– de hydraterende huid die slachtoffers van verbranding (enigszins) genezen van littekens en verbrande misvorming. Wenselijk of niet?
De zorgwekkende vraag in de zaal was of techniek ons straks gaat overleven? En waar liggen de (ethische) grenzen van innovatie zo schudde ik mijzelf wakker. In onderstaand gesprek kan Koert mijn twijfels niet helemaal wegnemen. Zijn advies: meer en dieper na te denken en techniek vooral te laten aansluiten bij onze behoeften.
Juist in de (gesloten) wereld van bouwen is nog veel ruimte voor echte vernieuwingen. Vandaar dat hij hier het podium opzocht.